Brynäs i Blodet logotype

Disharmoni vs Kommunikation

Publicerad: 2023-03-28 20:26

I en intervju i GD uttalar sig ordförande Johansson om en disharmoni som finns i Brynäsfamiljen, och underförstått är det de “externa” delarna av familjen som är disharmoniska. Jag kan ju på ett sätt förstå det han syftar på, vi såg ju extremfallen med nattliga hembesök för inte så länge sedan och jag har sett flertalet meddelande till representanter för föreningen som helt klart har passerat en gräns som inte bör passeras. Men jag vill fortfarande tro, och hävda att detta är en relativt liten del av familjen, möjligen de som skriker högst och elakast, men fortfarande i minoritet.

Nu är ju detta ingen nyhet, trots sporadiska framgångar under de senaste 40-45 åren har det konstant varit ett liknande klimat. Det ska avgås och det är svikare här, förrädare där och andra epitet som inte klarade sig genom självcensuren.

Jag skulle dessutom vilja påstå, att med proaktiv kommunikation går det att kväsa en större del av denna “disharmoni” i sin linda. Det kommer naturligtvis finnas de som aldrig är nöjda, men byfånar och annat konstigt har vi haft i alla tider, och ignorerat rätt så framgångsrikt, åtminstone fram till sociala mediers genomslag. Jag menar att det går att hålla “disharmonin” på en rimlig nivå genom just detta med kommunikation. Som exempel nämns i artikeln jag refererade tidigare till följande citat:

“– Man kan säga att vi i styrelsen gick upp i stabsläge för ett antal veckor sedan när det lutade åt kval. Vi har haft möten varje vecka och kommer fortsätta ha det”

Här hade det varit en ypperlig idé att publicera en liten artikel på hemsidan, om att styrelsen nu ser allvaret i situationen och går därför upp i stabsläge. Helt plötsligt händer det nåt, istället för tystnaden som råder relativt ofta, särskilt på senare år.

Sen ser jag en fara med att filtrera för hårt, jag vet flertalet personer som hört av sig, undertecknad inkluderad, med konstruktiv kritik eller kanske till och med tips. Denna kommunikation behandlas, i bästa fall, med skepsis alternativt med en defensiv utgångspunkt, men sedan senaste medlemsmötet gjordes det klart att det inte kommer att ske någon kommunikation då de negativa krafterna var för stora.

Återigen, kommunikation handlar mycket om att vara proaktiv, det har inte Brynäs varit på många, många år. Trots en hel del prat om att det är viktigt.

Jag har förresten ett till exempel, en annan artikel i GD, framhålls att det skedde en anstormning av antal medlemmar direkt efter uttåget, om jag inte räknar helt fel så kan det röra sig om 15-20% ökning på bara några dagar. Ett helt fantastiskt läge för en artikel, där det dels tackas för den fina gesten att många valt att bli medlem, men även en möjlighet att driva på för att fler ska bli det, nu siktar vi mot X tusen medlemmar innan månadsskiftet eller liknande.