Brynäs i Blodet logotype

Passiva medlemmar vs avgå alla

Publicerad: 2023-03-29 20:19

Håll i er, nu blir det whataboutism! Vi är många som blickar tillbaka över de senaste fyra decennierna och får något mörkt och kanske lite fuktigt i blicken. Vi vet alla hur det sett ut, några få ljusglimtar men annars ett dystert resultat på alla plan. Vi har nu, förhoppningsvis, nått vägs ände med denna degradering. Nu kan det väl bara gå åt ett håll framöver? UPPÅT, FRAMÅT!

Det har hittats fel på allt från tränare, ordförande, styrelsemedlemmar, publikvärdar, kioskpersonal och gud vet vad. Ofta har det funnits grund till kritiken, men kanske inte alltid. Vi kan väl vara överens om att det är få som har suttit med på framträdande positioner genom alla dessa år. Dock finns det faktiskt några som varit med hela vägen, nämligen du och jag, medlemmarna.

Jag har varit på nästan samtliga årsmöten de senate tjugo åren, rätt så trötta tillställningar undantaget när någon försökt sig på förändringar, på gott eller ont, kalla det kupp den som vill. I regel följer Brynäsåret samma mönster:

  • Årsmötet avslutas med vald styrelse
  • Förväntningarna byggs upp både på laget och styrelsen
  • Laget presterar bra eller dåligt (tyvärr oftast det senare)
  • Vi når mars och vi har ett resultat från den sportsliga delen
  • Om nu resultatet i föregående punkt är åt det sämre, följer nästa punkt, i annat fall återgå till punkt 1.
  • Nu höjs röster om förändring, eller oftast avgång av en, flera eller samtliga inblandade.
  • Årsmötet hålls oftast rätt odramatiskt, med skillnaden att efter ett dåligt resultat sker det en större “personalomsättning”. Det är denna punkt jag vill åt, visst kan det vara lite höjda röster om hur dåligt det varit och någon som blir vald som lovar bot och bättring. Vad jag saknar, är dock en djupare diskussion runt vilka som ska styra skutan. Hur tänker de? Hur ser medlemmarnas krav ut? Hur tänker de valda motsvara kraven? Och viktigast: HUR MÄTER VI ATT FÖRBÄTTRINGAR GER RESULTAT?
  • Gå tillbaka till punkt 1 och se på när vår förening trillar ur högsta serien.

Det är där under den näst sista punkten, som DU och JAG kan göra en enorm skillnad. Det är där DU och JAG kan påverka riktningen för framtiden. Det arbetet börjar dock inte i mars, det börjar dagen efter årsmötet, och fortgår fram till nästa årsmöte.

Ett sätt att påverka föreningens riktning är att vädra sina tankar hos Valberedningen. Det går utmärkt att kommunicera med dem om annat än vilka kandidater som skall sitta i nästa styrelse. Ge din bild av hur du vill att framtidens Brynäs ska se ut, eller om du vill se några förändringar. Det är sedan upp till dem att hitta kandidater som kan utföra det medlemmarna önskar. Utan den här kommunikationen från medlemmarna, blir det lätt att kandidater nomineras enbart baserat på deras CV, och inte så mycket på vad de vill utföra (en sanning med modifikation såklart). Min tes är att utan medlemmar som kommunicerar hur de anser föreningen skall formas, blir styret och valet av styre därefter.

BLI MEDLEM, MEN ANVÄND ÄVEN DITT MEDLEMSSKAP!